Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MRA hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Állásfoglalás a gyulladásos reumatológiai és immunológiai kórképekben szenvedő betegek kezelésével és ellátásával kapcsolatosan a koronavírus fertőzés lehetőségének vonatkozásában.
  [2021.12.21.] - MRA - Hírkategória: Koronavírus

  A jelenlegi COVID-19 koronavírus járvány fokozottabban veszélyeztetheti azokat a gyulladásos reumatológiai vagy immunológiai kórképben szenvedő betegeket, akik a betegségükre immunszuppresszív gyógyszeres kezelést kapnak Ilyen kezelések a hagyományos betegségmódosító terápiák (pl. methotrexat, azatioprin, leflunomid stb.), a célzott biológiai terápiák (pl. TNF-gátlók, tocilizumab, anti-CD20 stb.) és a célzott szintetikus terápiák (pl. JAK-gátlók). Ugyanakkor maga az alapbetegség, és különösen annak aktivitása és esetleges tartós szteroid kezelése is hajlamosít a fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságra.

   

  Mindezek alapján több szempontot figyelembe kell venni a koronavírus járvány elleni védelemben és mindenekelőtt be kell tartani a magyarországi közegészségügyi rendszer által előírt szabályokat és tanácsokat.

   

  A koronavírus fertőzés súlyos vagy halálos formájának rizikótényezői elsősorban az idős kor, az ismert szívbetegség, tüdőbetegség, cerebrovascularis betegségek, a cukorbetegség voltak az eddigi ismeretek alapján.

   

  Jelenleg nem tudunk arról, hogy kiemelt rizikó lenne a gyulladásos reumatológiai kórkép, vagy autoimmun betegség és az immunszuppresszív terápia. Mivel ezek a betegségek kezelés nélkül fellángolhatnak, ami önmagában fokozott fertőzés rizikót jelent, nincs ok az alkalmazott immunszuppresszív (akár hagyományos, akár célzott terápia) kezelés csökkentésére vagy leállítására. Ezt támogatja az a rendelkezés is, hogy a járvány veszélye idején a célzott terápiák kiadása egy hónap terápiás dózis helyett 3 havi dózis kiadása lehet az orvos döntése alapján. 

   

  Gyulladásos ízületi vagy immunológiai kórképpel kezelt, immunszupprimált betegek (felnőttek és gyermekek, kortól függetlenül) számára tanácsoltak:

  - Tartsák be a gyógyszeres kezelésre és annak ellenőrzésére való utasításokat

  - Lehetőség szerint ne utazzanak külföldre

  - Kerüljék a közösségi rendezvényeket, tömegben való mozgást

  - Vegyék igénybe a fokozott társfertőzési kockázat csökkentésére az elérhető védőoltásokat (influenza, pneumococcus, pertussis).

  - Fokozottan tartsák be az általánosan ajánlott alapvető viselkedési szabályokat (ls. lejjebb)

  - Ha légúti fertőzésre jellemző tüneteik jelentkeznének (láz, tartós köhögés), azonnal forduljanak a háziorvoshoz, ahol fontos a környezeti anamnézis (kikkel találkoztak: külföldön járt egyén stb.) felvétele és a fizikális vizsgálat.

  - Ha felmerül a koronavírus fertőzés lehetősége, akkor az előírt járványügyi eljárás indokolt és ekkor szükséges az alkalmazott immunszuppresszív kezelés átmeneti felfüggesztése (ennek egyeztetése lehetőség szerint a gondozó centrummal)

   

  Alapvető általános intézkedések, amik elősegítik az egészség megőrzését:

   - Rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig. Ezután alaposan szárítsa meg a kezét.

  - Ne érintse meg az arcát.

  - Papírzsebkendőbe vagy a könyökre köhögjön, tüsszentsen és a papírzsebkendőt biztonságos helyre dobja el.

  - Használjon eldobható papírtörlőket, papírzsebkendőket.

  - Ha nincs fertőzéses tünete, akkor nem kell maszkot viselni, mert a normál maszk nem tudja megakadályozni a vírus átterjedését.

  - Fontos a megfelelő távolságtartás az egyének között, különösen olyanoktól, akik beteg lehetnek, pl. köhögnek, tüsszögnek.

  - Tanácsos a hagyományos üdvözlések kerülése (kézfogás, ölelés, puszi).

  - Lehetőség szerint javasolt a zsúfolt tömegközlekedés, emberi csoportosulások kerülése.

   

  (Az ajánlás magába foglalja az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) kiadott útmutatását  a helyi viszonyokra történő adaptálását és a kiegészítő infektológiai véleményt) 

   

  Budapest, 2020. március 11.                        

   

  A Magyar Reumatológusok Egyesülete elnöksége

   

   

Vissza

Kedves Támogatónk!
Közhasznú Alapítványunk kéri, hogy tevékenységünket
(betegségismertetők, Reuma Híradó betegújság, oktatások) támogassák adójuk 1%-ának elajánlásával. Kérjük, hogy a rendelkező nyilatkozatot az MRA számára töltsék ki.

MRA Adószám: 19016443-2-41

REUMATOLÓGIA MINDENKINEK

Alapítványunk többirányú segítséget kíván nyújtani a reumatológiai betegségben szenvedő betegek számára.

 • Budapesti Immunológiai Fórum (BIF8)

  2023.02.23.
  - 2023.02.25.
  1138 Budapest, Szekszárdi u. 16-18., Park Inn by Radisson Budapest

 • További rendezvények -->