TORNAGYAKORLATOK RHEUMATOID ARTHRITIS ESETÉN

 

Kéz és csukló
 

 

Könyök 
 


Általában elöforduló hibák : 

A könyök nyújtását ne eröltesse passzívan, vagy nagy fájdalom ellenére !
A hajlítást mindig a test felé, ne pedig felfelé fordított tenyérrel gyakorolja !

Váll

A vállat nagyon fontos a fájdalmas idöszakban oldalra kitámasztva pihentetni, mert ezzel megelözhetjük az ízületi tok zsugorodása által okozott mozgáskorlátozottságot. A tornagyakorlatokat általában széken ülve végezze.
 

A fájdalmas oldalon végezendö nyújtó gyakorlatok


Csípö

Ezt az ízületet szerencsére ritkábban érinti a gyulladásos folyamat ennek ellenére itt is nagyon fontos a megelözés.
A csípö számára ebböl a szempontból legkedvezöbb az, ha sokat fekszik hason, terpesztett lábakkal (ha ebben a helyzetben dereka fájna, célszerü egy lapos kispárnát tenni hasa alá !) Így megelözhetö a csípöízületek hajlításos zsugorodása, a mi elsörendü fontosságú a járás szempontjából. A terpesztésre azért van szükség, mert ha ez a képesség beszükül, az a tisztálkodást nehezíti meg jelentös mértékben.

Gyakorlatok hanyat fekve : Lábakat húzza talpra, térdeit engedje széjjel, majd zárja össze.
 


Fájdalom esetén 

Térd

Ha a gyulladás fellobban, térdeit mindenképpen teljesen nyújtott helyzetben pihentesse, így megelözhetö a járást nagymértékben nehezítö halitásos zsugorodás. Ha térdét nem tudja teljesen kinyújtani, négyzet alakúra összehajtott törölkázöt helyezzen a lábszárának alsó harmada és a sarka alá, így saját súlyánál fogva nyúlik ki.
 


 

Általános hiba: a térdhajlítást állva ne gyakorolja, mert ez nagyon megterheli a beteg porcfelszíneket.
Könnyebb a felállás, ha székét párnával magasabbá teszi. Felálláskor lábait tartsa mindig párhuzamosan. A kezek védelmére ne a karfára támaszkodjon, hanem térdeire helyezze tenyereit. Ha ez nem megy, alkarjával az asztalra támaszkodva segítsen.
Bármilyen furcsa, de erös fájdalom esetén a lépcsön könnyebb hátrafelé lemenni (persze kapaszkodjon jó erösen!).

Boka és láb

Nagyon fontos, hogy kényelmes, puha talpú cipöt viseljen. A nagylábujj mozgásainak megörzése, és a boltozatok fenntartása a járást nagymértékben megkönnyíti. A fémböl készült betétek fájdalmat okoznak a gyulladt ízületekben, szerencsére ma már számos korszerü anyag áll az ortopéd müszerészek rendelkezésére. A zsebben vagy táskában hordott betét nem használ !
A gyakorlatokat széken ülve végezze.

Állítsa a lábakat ujjhegyre, majd sarokra.

Próbálja meg lábujjait terpeszteni és zárni.

Lábujjait emelje fel úgy, hogy közben talpa a földön maradjon, majd engedje vissza.
 


Nyak

Gyakran tapasztalható a nyakmozgások fájdalmassága és beszükülése. Szerencsére ritkább a fej elöre hajlításakor jelentkezö szédülés, ami arra utal, hogy a nyakcsigolyák közötti kisízületeket is érinti a gyulladás. Ezt feltétlenül jelezze kezelöorvosának, aki meghatározza a további kezelést.
A nyak mozgatását mindig óvatosan végezze, ne eröltesse, csak a fájdalom határáig folytassa. Pihentetés, tehermentesítés céljából hasznos segédeszköz a habszivacsból készült ú.n. Schanz gallér. Tilos viszont mindenféle nyújtó kezelés (száraz nyújtás vagy Glisson, és a súlyfürdö).
Kerülje a teljes fejkörzést !

Gyakorlatok ülö helyzetben: Karok a test mellett, vállait húzza fel, majd engedje le.

Karok ismét lazán a test mellett, vállait húzza hátra, majd engedje elöre:
Ahogyan a fentiekböl kitünik, a krónikus sokízületi gyulladással való együttélés alkalmazkodó életmódot kíván az Ön részéröl. Ehhez próbáltunk meg némi segítséget nyújtani.

A Magyar Reumatológusok Egyesülétének támogatásával "Arthritis-klub"; valamint "Reuma klub" müködik sokízületi gyulladással élö betegek számára. ltt mód van további információszerzésre a klubfoglalkozásokra meghívott elöadóktól és a betegtársaktól.

Érdeklödni lehet : 
Dr: Ortutay Judit 
ORFI D. osztály 

1023 Budapest 
Árpád fejedelem u.7.