ÉTEL ÉS ITAL

A legtöbb esetben az étel és az ital nem befolyásolja az ízületi gyulladást vagy a reumás betegségeket. Nincs speciális étel az artritiszes betegek részére, de az egészséges diéta igen fontos - friss gyümölcs, zöldségek, tejtermékek, kenyér, nem túl sok édesség és szénsavas ital. Mivel artritiszes beteg amúgy is kevesebbet mozog, kevesebb ételre is van szüksége. Többlet kilók károsak az ízületekre, mivel fokozott feszülést okoznak azokban, ezért mindenképpen óvakodni kell az elhízástól.

Gyakran maga az evés is nehézséget jelent a betegnek, étvágytalan amúgy is, vagy fájdalmas a rágás, vagy a kézfájdalom miatt az ételt is nehezen juttatja el a szájába. A csészét két kézzel kell tartania.
Ha a könyökök merevek, az ételt is csak segítséggel tudja a szájába tenni. Nincs különösebb étel, amit
az artritiszes beteg nem ehetne, de néhány esetben előfordulhat allergiás reakció bizonyos ételek fogyasztása után. Azonban az alapbetegséggel, tehát a reumás betegséggel ez nincs összefüggésben.

Kis mennyiségű alkohol fogyasztása nem árt, és attól nem rosszabbodik a reumás betegség. A köszvény rosszabbodhat, ha valaki folyamatosan túl sok húst fogyaszt, vagy túl sok bort, sört, tömény szeszes italt iszik.