LUPUSZ

 

Lupusz eritematoszus főleg fiatal nőket érint. Gyorsan vagy lassan kezdődhet, olyan tüneteket okozhat, mint számos más betegség, tehát igen nehéz a diagnózisa. A leggyakoribb panasz a fáradtságérzés, és kiütések, amelyek általában az orcákon, de nagyon gyakran az ujjakon, a lábujjakon vagy a könyökön jelennek meg. Néha a vérellátás is zavart, és az ujjak elzsibbadnak és elfehérednek. Súlyos rohamban az izmok és az ízületek is fájdalmasak lehetnek, de az ízületek nem károsodnak.

A lupusz nem csupán rokkantságot okozó formája az artritisznek. Sokkal súlyosabb, ha a szervezet más területeit, szívet, a tüdőt, a veséket támadja meg. Ezek a komplikációk néha maradandó károsodás hátrahagyása nélkül meggyógyíthatók. A haj esetleg kihullik és több hónap eltelhet, mire visszanő.

A lupusznak van aktív és inaktív szakasza.

Az aktív stádium influenzaszerűen zajlik le, lázzal, fáradtságérzéssel, fejfájással, izom- és ízületi fájdalmakkal. Vér- és vizeletvizsgálat segíti a diagnózist. A fájdalom és a gyulladás aspirinnel, paracetamollal vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelhető. A hosszú hatású antimaláriás szerek és szteroidok szintén segíthetnek lupuszban.

A napfény rontja a lupuszt.

A lupuszban szenvedő beteg maradjon az árnyékban, vagy viseljen kalapot. Amikor gyermekeknél fordul elő a lupusz, ez összetéveszthető reumás lázzal vagy gyermekkori ízületi gyulladással. A lupusz kevésbé gyakori 40 év felett, és akkor is enyhébb lefolyású.

A legtöbb lupuszos beteg normál életet élhet, de pár éven belül meg is halhat. Számos esetben az egyén nem is tud betegségéröl. A férfiak és nők megbetegedési aránya 1 : 9 -hez.