BETEGEGYESÜLETEK ÉS BETEGKLUBOK


Bár többszáz éves hagyományaink vannak a mozgásszervi panaszok kezelésében, mégsem rendelkezünk olyan nagy hagyományú betegegyesülettel, mint a nyugateurópai országok több tízezer tagot számláló szervezetei.

Kitartó, politikai jellegü küzdelem után, 1977-ben jött létre az elsö ilyen szervezet, a budapesti Mozgáskorlátozottak Egyesülete.

Ezt követte 1981-ben, a rokkantak évében az országos szervezet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) megalakulása. Tevékenységi köre nagyon sokrétü, betegségismertetö, jogszabályismertetö és egyéb alkalmi kiadványok mellett havonta megjelenö újságot juttat el tagjainak. Tanfolyamokat, kirándulásokat szervez, lakóközösségek létesülését szorgalmazza, mozgássérültek számára speciálisan kialakított lakások elosztását felügyeli, szociális munkásokat képez, stb. Jogosítványokkal is rendelkezik : lakásépítési támogatás, közlekedési támogatás odaítélése, mozgáskorlátozottak gépkocsi igénylésének elbírálása tartozik ide. Számos betegklub és egyesület müködését koordinálja. Területi elven müködik, országszerte mintegy 112 tagszervezete van.

A Magyar Reumatológusok Egyesülete 1986-ban alakította meg Szociális Ligáiát dr. Géher Pál elnökségével, és még ebben az évben delegálta az Európai Reuma Ellenes Liga EULAR) állandó bizottságába. Tagjai (más európai országoktól eltéröen, ahol a betegek önállóan szervezik egyesületeiket) olyan orvosok, akik nemcsak betegeik gyógyítását tartják szem elött. Célja a betegek, az orvosok, és rajtuk keresztül az egész magyar társadalom szemléletének megváltoztatása. Konkrét tevékenysége egyrészt betegfelvilágosító, másrészt koordináló, betegklubok és egyesületek létrejöttét elösegítö és támogató, müködésüket anyagilag és eszmeileg segítö. A betegek többsége egyenlöre csak passzív tagja a kluboknak, remélhetöleg egyre inkább aktívabban vesznek részt a munkában. A betegklubok általában reumás betegek klubjaként müködnek, vidéken a MEOSZ keretein belül. Budapesten kiemelendö az 1981 óta müködö Bechterew klub. A Liga egyik legsikeresebb akciója az 1992 óta folyó betegüdültetés, melynek keretén belül reumás betegek kedvezményesen üdülhetnek 1 családtagjukkal együtt egy gyógyfürdöhelyen.

1998-ban az európai mintát követve megalakult a Magyar Reumabetegek Egyesülete, azzal a nem titkolt céllal, hogy igyekezzünk itthon is a betegek kezébe adni érdekképviseletüket és a lehetöséget, hogy ne csak passzív elviselöi, hanem bizonyos mértékig aktív, tudatos résztvevöi lehessenek saját gyógykezelésüknek.