"Jelige: Újrakezdés"

 

Miért fontos a betegségemben a megelőzés és a rehabilitáció?

 

            A Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a ME0S2 országos érdekvédelmi szövetség tagja 1981-ban alakult önszerveződés útján. Az egyesület önálló jogi személyiséggé! rendelkező közhasznú társadalmi szervezet. 23 éve dinamikusan fejlődik ma már közel 12.000 fos a tagsága a megyében, Nyíregyháza város térségében élők száma eléri az 1.700 főt. A megye területén 16 területileg illetékes helyi csoport segíti a központi egyesület munkáját.

 

            Az egyesület célja, a megyében élő mozgássérült emberek egyenjogú és teljes körű társadalmi igényével indokolt személyes érdekek képviselete, érvényesítése és védelme. Ezen egyesületen belül működik 1989 óta a Reuma Klub. Taglétszáma 20-25 fa Foglalkozásokat havi rendszerességgé! működtetünk, melyen a részvételi arány változó. Mivel klubunk is spontán szerveződéssé! jött létre a foglalkozáson igyekszünk mindenkit érdeklő témákra orvos előadókat szervezni. Munkánkhoz a Nyíregyházi Jósa András Kórház Reuma osztályvezető főorvosa Dr. Varjú Tibor minden segítséget megad, ugyanúgy az egyesület elnök asszonya Balogh Zoltánné is.

 

            Jómagam 2004. májusában kaptam a felkérést a klub vezetésére, mivel a korábbi vezető egészségügyi okok miatt lemondott tisztségéről Az első összejövetelen igény fogalmazódott meg a rendszeres gyógytorna megszervezésére, az elnök asszony azonnal felajánlotta az egyesület tornatermét, s egy lendületes fiatal gyógytornász személyében megtaláltuk a szakember irányította rendszeres mozgás lehetőségét. A tagjaink életkora változó, többnyire idősebb korosztályhoz tartoznak, súlyos izületi, gerinc és mozgásszervi betegségben szenvednek. Célunk a mozgás fontosságának hangsúlyozása, szemléletváltás és felismertetni, hogy mindenki tehet valamit a saját egészsége érdekében. Az egészségügyi rehabilitáció során, esetünkben a gyógytorna során, jó alkalom nyílik a kis csoport összekovácsolódására, közösséggé szerveződésére. Fontosnak tartom a folyamatos kommunikációi a hasonló problémakörrel és betegséggel élő emberek között.

           

Már csak az anyagi feltételek megteremtése van hátra, ehhez próbálunk ezen pályázat útján pénzt nyerni.

 

            A mai kor emberében mozgásszegény és helytelen életmódja, mozgásszerveink, csontjaink, izületeink és izmaink egyoldalú és túlzott igénybevételéhez vezet. Ez maga után vonja a rossz testtartást, s az abból származó mozgásszervi panaszokat.

 

            A reumás betegségkör alá azokat a betegségeket soroljuk, amelyek fájdalommal és mozgásszervi problémákkal társulnak. A reumás elváltozások érintik a gerinc kisízületeit, a

csigolyák közötti porckorongokat, idegeket, a csont, izom és szalagrendszert. Minden izület érintetté válhat, de különösen a gerinc kisízületei, a váll, csípő, térd izületei károsodnak leggyakrabban, melyek a leginkább ki vannak téve a mindennapi terhelésnek. Az emberi íesí vázát, tengelyét a gerincoszlop alkotja, biztosítva testünk helyes tartását. Mozgatórendszerünknek az a részét képezi, amely a mai életmód mellett a legtöbb káros mechanikai hatásnak van kitéve. A jó fizikai mozgásállapot megőrzése és gyógyítása érdekében a rendszeresen végzett tornagyakorlatok sokat segíthetnek. A mozgások elsajátítására szakember (gyógytornász) ad kellő felvilágosítást. A reumatológia tárgykörébe tartozó betegségek zöme krónikus betegség, mely fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okoz, s épp ezért nehezíti a beteg beilleszkedését a társadalomba. A fájdalom, a látható mozgásszervi deformitás, a szociális beilleszkedési zavar megannyi olyan tényező, mely a normális psziché megváltozásához vezethet.

 

            Maga a rehabilitáció célja, hogy a beteg vagy betegségen átesett, károsodott funkciójú egyént orvosi, pszichológiai, pedagógiai, foglalkozási és szociális intézkedésekkel újra képessé tegye arra, hogy a társadalomban a neki megfelelő helyet foglalhassa el. A rehabilitáció több orvosi szakma együttműködése mellett a gyógytornász, fízioterápiás assztisztens, pszichológus, munkaterápiás szakember, szociális munkás, nővér közreműködését igényli.

 

            Az orvosi rehabilitáció célja, hogy adott betegség okozta anatómiai károsodást és következményes funkciórombolást gyógyszerekkel, sebészi úton, fízioterápiás kezeléssel a lehető legnagyobb mértékben csökkentse. A hangsúly elsősorban a megváltozott funkció helyreállításán van.

Azt a képességei, amellyel a beteg nem rendelkezik külön is elemezzük, feltárva a funkciókiesés anatómiai okait, majd megpróbáljuk azt helyreállítani, (pl. egy adott izomcsoport gyengeségét megfelelő tornával erősíteni például protézis beültetése után)

 

            A fizioterápia természeti energiákkal, természetes módszerekkel való gyógykezelést jelent, szemben a gyógyszeres kezelés nyújtotta nem természetes kezelési móddal. A reumatológia körébe tartozó betegségek döntő többségének kezelésében a fizioterápia elengedhetetlen. Ennek két oka van:

 

1. A mozgásszervek jórészt közvetlen a kültakaró alatt helyezkednek el, így helyi kezelési
módszerekkel jól befolyásolhatók.

 

2. A mozgásszervi betegségek elsősorban a mozgás funkciókat károsítják. Ezek javítására,
izmok erősítésére, kompenzáló mozgás funkciók kialakítására ma is szinte egyetlen
módszer áll rendelkezésünkre, a gyógytorna.

 

A fízioterápia különböző eszközeivel - dietetoterápia kivételével - alapjában véve a következő

hatások érhetők el:

1. fájdalom csökkentése,

2. a szövetek hiperemizálása,

3. gyenge, sorvadt izmok erősítése,

4. spasztikus izmok lazítása,

5.a kontraktúrák oldása.

 

            A fízioterápia és a gyógytorna eredményei jól mérhetők (mozgáspálya, izomerő növekedés) és ezt a lehetőséget jól ki kell használnunk, mert a beteget stimulálja a minél jobb eredmény elérése.

Az átlag életkor emelkedésével mind több ember éri el azt a kort, amikor a szervezet általános kopása, elhasználódása alaki torzuláshoz és működési zavarokhoz vezet. Ez különösen szembetűnő az alsó végtag izületein, amikor is a fájdalom és a sántítás megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a járást. A csípőizület kopása (arthrosis) az ízület fájdalmával, mozgáskorlátozottsággal és sántítással járó állapot. Pihenéssel, gyógyszeres és fizioterápiás kezeléssel sokáig egyensúlyban tartható a beteg panaszai. Nagyon sok esetben előbb-utóbb csak a műtéti megoldás segíthet. A leggyakoribb műtét, amelyet e kórkép esetén végeznek, a csípő- és térdprotézis beültetése. A műtét elvégzése előtt igen fontos a gyógytorna. A torna betanításával kulcsfontosságú légzési és mozgás-újrakezdési gyakorlatokat végeznek el a betegek. Célja, hogy a műtét utáni legnehezebb periódusban, amikor sokszor heves a fájdalom, tudatosan átszellőztesse a beteg a tüdejét, elkerülve a váladék pangását és a fenyegető tüdőgyulladást. Másrészt a végtagok mozgatásával, beleértve az operált végtagot is, a vérkeringés helyreáll, s így jó eséllyel előzhető meg a trombózis és az embólia. Közvetlenül a műtét után a fájdalom ellenére is, el kell kezdeni a betegnek a már korábban betanult mozgás- és légző gyakorlatokat. Az első napokon folytatódik a gyógytorna, az ágyban végzett mozgásgyakorlatokkal. Célja, hogy a beteg izomzata visszanyerje aktivitását. A már betanult mozdulatokat fontos, hogy a gyógytornász távollétében folytatni tudja a páciens. Második, harmadik naptól kezdve szakember irányításával kiülhet az ágy szélére is ha nem szédül, fel is állhat természetesen járókeret segítségével. A legfontosabb a csípő körüli feszítő- és hajlító izomzat célzott erősítése. Gyógyászati segédeszközként járókeret, később támbot, magas ülőhely és WC magasító beszerzése javasolt.

 

            A rendszeres mozgással megelőzhető még a csontritkulás. A folyamatot a csontszövet csökkent képződése, vagy fokozott pusztulása hozza létre. Etiológiailag elsődleges és másodlagos formákat különíthetünk el.

 

1. Elsődleges osteoporosisok pontos oka nem ismeretes. Elsősorban a nőket, különösen a
változó korban lévőket érinti. Postmenopausalis típus hátterében az ösztrogén, vagy talán
egyes androgén hormonok szintjének csökkenése áll.

 

2. Másodlagos osteoporosisok fehérjehiányos állapotok, táplálkozási és felszívódási zavarok
okozzák. Kálcium és C-vitamin hiány. Reumatoid arthritis általános osteoporosist is okoz.
Mivel a mi tagjaink között e két betegségcsoport a leggyakoribb, ezért a gyakorlatsort a

fentiek figyelembe vétele mellett állítottam össze. Célzott állapotfelmérést végeztem és ezek ismeretében határoztam meg a gyakorlatsor nehézségi fokát és az elvégzéshez szükséges időt.

 

A protézises betegek külön irányított, tehermentesített, gerinc- és csípő gyakorlatokat végeznek, valamint a csípő körüli- és comb izmokat szobakerékpárral erősíthetik.

 

A gerinc- és csontritkulásos betegek a bordásfalnál is végezhetnek különböző gyakorlatokat.

 

A foglalkozásokat heti 2 x 1 órában tervezzük szakember irányítása mellett.