A NYAKI GERINC MEREVEDÉSE

 

A nyaki spondilozis a nyaki gerinc ízületeinek kopását, elhasználódását jelenti, és egyben a leggyakoribb oka idös emberekben a nyaki fájdalmaknak.

A nyaki csigolyák közötti rés keskenyebb lesz, mivel a porckorongok keskenyebbé válnak és zsugorodnak.

Kis csonttüskék keletkeznek a csigolyák s az ízületek egyenetlen szélein.

Ezek nyomhatják az idegeket, zsibbadást, érzéketlenséget, gyengeséget okozva a karokban.

A nyaki részen futó gerincvelö nyomása révén hasonló tüneteket okozhat a lábakban is. Ebben az esetben feltétlenül azonnali orvosi segítségre van szükség. Ezek a kis csonttüskék nyomhatják az ereket is, és nagyfokú szédülést okozhatnak. A legtöbb esetben ez a nyaki merevség, nyakfájás nyugalomra és fájdalomcsillapító, például aspirin bevételére javul.

“Nyakörv" alkalmazása elösegíti, hogy pihenjen a nyak és csökkenti a fájdalmat is. Hajtogasson össze egy újságot körülbelül 8 cm széles, 45 cm hosszú csíkokba, ezt tekerje be egy sálba, ezt kösse a nyaka köré úgy, hogy elég szoros legyen, hogy korlátozza a mozgásokat, de ne legyen túl szoros, mert akkor kényelmetlen. Ha hosszabb ideig szükséges a nyakgallér használata, akkor érdemes erösebb anyagból elkészíteni, alábélelni puha anyaggal, ami védi a bört, de amellett engedi szellözni is.

A nyak feltámasztására az ágyban lehet alkalmazni egy összegöngyölt pokrócot vagy törülközöt, vagy akár egy fából kifaragott nyaktámaszt.

A huzatás vagy kézzel való helyretevés is segíthet a fájdalom csökkentésében, de azt csak nagy szakértelemmel és gondossággal lehet végezni. Túl sok vagy nem megfelelö huzatás végleges károsodást okozhat az idegekben és bénulás alakulhat ki a lábakban is.