A Csont és Ízület Évtizede a következő sajtótájékoztatást adta ki (www.bjdonline.org) október 16-án:

 

A Csont és Ízület Évtizede Akciós Hete reflektorfényében a csont-ízületi egészség.

 

 

Lengyelország: Az Ízületi Betegek Világnapján Varsóban konferenciát tartottak: „Reumás betegségek – népegészségügyi probléma” címmel, melyen Professzor Zbigniew Religa, egészségügyi miniszter is megjelent. A konferencián megtárgyalták a reumás betegségek problémáját, mint nemzeti egészségügyi prioritást, valamint e betegségek kezelését és alapellátásban és a szakellátásban.

 

Svédország: Az Osteoporosis Világnapon (október 20.) egy-napos szimpóziumot tartanak Stockholmban, melynek témája a „csont-étvágy”. A szimpózium a helyes táplálkozás szerepét tárgyalja a csontépítésben és az erős csontok megtartásában.

 

Belgium. Belgiumban a belga televízió 20 km-es bicikli túrát rendez a mozgásszervi fogyatékosok részére. Különösen fiatalkori reumás megbetegedésben szenvedők részvételét várják.

 

Hollandia. A Holland Arthritis (ízületi gyulladás) Szövetség az Ízületi Betegek Világnapja alkalmából nemzeti konferenciát szervez: „Ízületi betegség nélküli jövő” címmel. A résztvevők megismerhetik a legújabb kutatási eredményeket, melyeket e betegségek területén a kutatók elértek. Ugyanakkor a Holland Arthritis Szövetség sajtókampányt indít annak érdekében, hogy a társadalom jobban megismerje az ízületi reumás betegségek következményeit.

 

Prof. Lars Lidgren, a Csont és Ízület Évtizede elnöke kijelentette: „A mozgásszervi betegségek a fogyatékosság és rokkantság legfőbb okai a világon, amelyek minden 4. Embert érintenek, s az össz. egészségügyi költség 25%-áért felelősek. Az Évtizednek tudatosítani kell a mozgásszervi betegségek terhét, fel kell világosítani, s oktatnia kell a közönséget, s ösztönöznie kell a kutatást és a törvényhozást a betegek problémáinak megoldására. Az Évtizednek tudatosítani kell a mozgásszervi betegségek terhét, fel kell világosítania, s oktatnia kell a közönséget, s ösztönöznie kell a kutatást és a törvényhozást a betegek problémáinak megoldására.

 

Néhány tény: Sok százmillió ember szenved világszerte ízületi betegségektől, így ízületi porckopástól és reumás sokízületi gyulladástól. E betegek száma exponenciálisan nő, hisz az 50 éven felüliek száma 2020-ra megkétszereződik.

 

¨       50 éven felül minden 3. nő osteoporosisos törést szenved.

¨       Az emberek 80%-a szenved élete folyamán derékfájástól.

¨       A derékfájás a betegállomány második leggyakoribb oka.

¨       Minden 30 másodperecben meghal valaki közúti balesetben és 3 másik súlyosan megsérül.

¨       A 45 éven aluliak halálozásának és rokkantságának leggyakoribb oka közúti baleset.

 

A Csont és Ízület Évtizede 2000. január elsejével kezdődött. Nemzeti Akciós Hálózatok a Föld 60 országában működnek, s világszerte 750 szervezet tagja az Évtizednek. Az Évtized feladata, hogy megértesse a mozgásszervi betegségek súlyát, terheit, fokozza az ez irányú tudományos kutatást és javítsa a mozgásszervi betegek életminőségét. A csont és ízület Évtizedét orvos-szakmai és betegszervezetek, az ipar, kutatók és kormányok támogatják a célból, hogy együttes erővel növeljék tudásukat a betegségek területén, s változtassák meg az eddigi politikát. A Csont és Ízület Évtizede örömmel nyugtázza, hogy Kofi Annan, az ENSZ főtitkára, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete és a Világbank aktív támogatását élvezi.

 

A Csont és Ízület Évtizede a mozgásszervi betegségek mindegyikét magéban foglalja, az ízületi betegségeket, az arthrosist, rheumatoid arthritist, osteoporosist, derékfájást, gerinc betegségeket, a végtagok súlyos baleseti sérülését, gyermekek mozgásszervi betegségeit, deformitásait, rokkantságát okozó gyermekkori mozgásszervi betegségeket.

 

Ízületi betegek Világnapja:    október 12.

Gerinc Világnap:                    október 16.

Baleseti Sérülés Világnap:     október 17.

Osteoporosis Világnap:           október 20.