FOGLALKOZÁS A GYERMEKEKKEL
 


Minden gyermek más gondozást igényel, a betegség súlyosságától, az otthoni körülményektöl, a korától és egyéniségétöl függöen.

A pihenés, az alvás, az étkezés és a gyakorlatok szempontjából ugyanaz érvényes a gyermekekre, mint a felnöttkori artritiszes betegekre.

A gyerekeket biztatni kell, hogy jól egyenek, és hogy rendszeresen végezzék a tornagyakorlatokat. Legjobb, ha a fürdökádban, meleg vízben csinálják a tornát, mert ott könnyebb és még esetleg élvezi is.
A játékokat úgy kell megválasztani, hogy segítse az izmokat fejleszteni és tartsa jó kondícióban a gyereket.

A háromkerekü bicikli vagy a pedálos autó nagyon jó, mert számos ízületet megmozgat és nem kell nagy eröt kifejteni. A sínek megakadályozzák, hogy az ízület hajlott pozícióban rögzüljön. A bot jobban segíti a helyes izomfejlödést, mint a mankók. Az artritiszes gyerekek jobban szeretnek mászni, mint sétálni, mert azt kényelmesebbnek találják, de nem szabad engedni, mert maradandó kontrakturák alakulhatnak ki. Biztatni kell a gyermekeket, hogy felegyenesedve sétáljanak inkább, mint másszanak.

Az artritiszes gyerekeknek sok szeretetre és támogatásra van szükségük.

Ezek a gyerekek sokat szenvednek a fájdalomtól és a mozgáskorlátozottság miatt. Nagyon sok szeretetre és gondoskodásra van szükségük a családjuk, a barátaik részéröl. Más gyerekeket is biztatni kell, hogy látogassák meg és úgy kezeljék öket, mint minden más gyereket. Amikor a barátaik kint játszanak vagy élvezik a sportokat, ezek a gyerekek rosszkedvüek, depressziósak lehetnek. Visszautasíthatják, hogy sínt viseljenek vagy csinálják a tornagyakorlatokat. A serdülökorúaknál különösen nehéz, hogy nem tudnak saját maguk társaságba járni, hogy barátokat szerezzenek.

A szülök is nehéznek és fárasztónak találhatják az életet. Amikor a gyerekek állapota romlik, a szülök is elkedvetlenednek. Öket is kell bátorítani az egészségügy dolgozóinak, a barátoknak, a családnak.

A legtöbb artritiszes gyermek jobban lesz.

Az artritiszes gyermekek többsége javul, bár ez esetleg éveket vesz igénybe. A jó orvosi ellátás a maradandó ízületi elváltozásokat a minimálisra szoríthatja vissza. A gyerekek a játékon keresztül tanulnak, így igen fontos, hogy az artritiszes gyerek ne legyen kirekesztve a többiekkel együtt való játszásból.

A játékeszközöket úgy kell átalakítani, hogy a mozgáskorlátozott és az egészséges gyermek együtt tudjon játszani. Kettös ülés a hintán, mérleghinta zárt ülésekkel. A játékok elösegítik, hogy a gyerek barátkozzon és tornáztassa a testét ugyanazon idö alatt.