ÉTEL ÉS ITAL
A legtöbb
esetben az étel és az ital nem befolyásolja az ízületi gyulladást vagy a reumás
betegségeket. Nincs speciális étel az artritiszes betegek részére, de az
egészséges diéta igen fontos - friss gyümölcs, zöldségek, tejtermékek, kenyér,
nem túl sok édesség és szénsavas ital. Mivel artritiszes beteg amúgy is
kevesebbet mozog, kevesebb ételre is van szüksége. Többlet kilók károsak az
ízületekre, mivel fokozott feszülést okoznak azokban, ezért mindenképpen
óvakodni kell az elhízástól.
Gyakran maga az evés is nehézséget jelent a betegnek, étvágytalan amúgy is, vagy
fájdalmas a rágás, vagy a kézfájdalom miatt az ételt is nehezen juttatja el a
szájába. A csészét két kézzel kell tartania.
Ha a könyökök merevek, az ételt is csak segítséggel tudja a szájába tenni. Nincs
különösebb étel, amit
az artritiszes beteg nem ehetne, de néhány esetben előfordulhat allergiás
reakció bizonyos ételek fogyasztása után. Azonban az alapbetegséggel, tehát a
reumás betegséggel ez nincs összefüggésben.
Kis mennyiségű alkohol fogyasztása nem árt, és attól nem rosszabbodik a reumás
betegség. A köszvény rosszabbodhat, ha valaki folyamatosan túl sok húst
fogyaszt, vagy túl sok bort, sört, tömény szeszes italt iszik.