KÖSZVÉNY

 

A köszvény gyakran a nagyujjon kezdődik. Vörössé, duzzadttá válik és nagyon fájdalmas. Főleg a férfiakat érinti, és bármely korban jelentkezhet. A nőket inkább csak a menopauza után. Általában nem a túlzott evés vagy ivás okozza, bár néhány esetben olyanokat érintett, akik valamiből különösen sokat fogyasztottak. Akkor keletkezik köszvény, ha a húgysav, mely a test természetes mellékterméke, nem ürül ki megfelelően a vizelettel. A húgysav felgyülik a vérben, kristályok alakulnak ki az ízületekben, melyek intenzív fájdalmat okoznak. Bármi, ami felborítja a szervezet egyensúlyát, kiválthat köszvényes rohamot, így például sérülés, fáradtság, aggódás vagy betegség. Néha olyan gyógyszer bevétele okozza, ami fokozza a húgysavképződést. Ezek túlzott sóvesztést okoznak a szervezetben. Ismételt köszvényes roham tartósan károsíthatja az ízületeket és krónikus artritiszt okozhat. A húgysavkristályok, melyek a bőr alatt, csomók formájában tapinthatók, nem ártalmasak.

A köszvény diagnózisát elősegíti, ha az ízület körüli folyadékból szívunk ki egy kis mennyiséget, és ezt megvizsgálva a kristályokat ki tudjuk mutatni.

A gyulladásgátló tabletták csillapítják a fájdalmat és csökkentik a duzzanatot. A tablettát ajánlatos a betegnek mindig magánál tartani és a roham kezdetekor azonnal bevenni. A fájdalmas ízületet óvni kell az ütéstől, sőt még az ágynemű súlyától is.

Figyelmezetés: Aspirint ne szedjünk köszvényben.

A köszvényt könnyű kezelni gyógyszerrel.

Némely esetben szükséges az allopurinol vagy a colchicin szedése mindennap, hogy a további köszvényes rohamot megelőzzük. A betegek tulajdonképpen mindent ehetnek, ihatnak, kivéve májat, vesét. Hús és alkohol fogyasztását mérsékelni kell. A kövéreknek fogyni kell.